Wat? Dear pigs is een Brussels artistiek collectief dat participatieve interventies in de publieke ruimte organiseert. In hun ontwerpproces vertrekken ze steeds van en werken ze samen met betrokken actoren om de uiteindelijke installaties vorm te geven. Hun interventies zijn steeds het resultaat van een doorgedreven samenwerking met toekomstige gebruikers. Leerlingen van een school, bibliotheekbezoekers, buurtbewoners, ... worden uitgenodigd om deel te nemen aan zowel de ontwerpfase als de uitvoering van de projecten. Op die manier beginnen de deelnemers de projecten langzaam op te eisen als de hunne, waaruit duurzame partnerschappen tussen ontwerpers en gebruikers ontstaan. Dear pigs faciliteert hierbij de benodigde workshops en levert input tijdens deze ateliers.

Het ontstaan van een installatie, tijdelijk of permanent, zien zij het liefst als resultaat van deze methodiek. Wanneer Dear pigs aan een nieuwe opdracht begint, hebben ze nooit een duidelijk beeld of doel voor ogen, noch een strikt idee van hoe ze daar moeten komen. Het eindresultaat wordt gaandeweg het afgelegde traject steeds meer zichtbaar. Samen met de betrokkenen kijken ze naar de oorspronkelijke vragen, om ze ruimer te formuleren, te herschrijven en om te buigen naar de realiteit van de deelnemers. Het traject is voor ons dan ook waar we ons vooral op richten, terwijl het uiteindelijke ontwerp hieruit voortkomt.

Dear pigs vertaalt een opdracht op een eigenzinnige manier naar een nieuw verhaal, vol onverwachte wendingen.


Referenties

Dear pigs bedankt Cultureghem, Gemeente Vorst, Rat Records, Gemeente Sint-Gillis, Bapas, Het Neerhof, Brussel Leefmilieu, Klein Verhaal, Manoeuvre, Platform Kanal Playground, Helmet Fourchet, Recyclart, Medicuregem, Walter ... voor de fijne samenwerkingen !