français

Paviljoen

Brussel
2020


'It takes a community to raise a child' Dit is de slagzin waarop basisschool Paviljoen zijn pedagogisch project stoelt. De school bouwt een sociaal model uit, geënt op het netwerk van de schoolouders in de wijk.

Voortbouwend op dit idee ontwikkelde Dear Pigs een 'rijdend Paviljoen', een mobile klas. Op de speelplaats kunnen de kinderen en ouders van Paviljoen eigenaar kunnen worden van hun eigen buitenklas. De aankleding en afwerking van de kar gebeurt door de ouders en kinderen. Hiervoor organiseert Dear pigs speel- en koffiemementen.


Eens de kar volledig geclaimt is door de kinderen en de ouders zal ze de buurt intrekken. Via een eigen programmatie wordt 'de kar' deel van de buurt. Buurtprojecten mogen de kar uitnodigen om een publiek interface te worden van hun programma. Dit kan gaan over vrouwenstudies wanneer de kar spot bij een vroewengroep. Dit kan gaan over boerenbrood als ze geparkeerd wordt bij de warme bakker, over stadslandbouw wanneer ze halt houdt aan volkstuinen, of zwemmen wanneer ze blijft staan aan het zwembad... Afhankelijk van het project dat de kar uitnodigd op hun site zal de Gemeentelijke bibliotheek boeken ter beschikking stellen die specifiek gerelateerd zijn aan dit project.


De kar plooit open en vormt voor een tijd een publieke extentie van het project. Er kan thee gemaakt of koffie geschonken worden, misschien een klijnigheid gekookt. Tafels kunnen aangebracht worden zodat mensen kunne praten, lezen, elkaar leren kennen, kortom, samen zijn.


In opdracht van en in samenwerking met GBS Paviljoen, Schaarbeek.