français

In de buik van de stad een Walvis

Brussel-Antwerpen-Gent
2021

A whale was making its way to Belgium. The sea scouts, the sailing clubs, the libraries and harbors in Brussels, Antwerp and Gent prepared wild compositions for her arrival.

In het eerste weekend van juli 2021 zwom een walvis van Brussel naar Antwerpen en de volgende dag van Antwerpen naar Gent. Op de rug walvis van de walvis lieten gedurende twee dagen 24 jazzmuziekanten zich geweldig gaan - een varend concert zonder toeschouwers in de buik van een walvis. Toeschouwers konden het concert bijwonen van op de oever als de boot passeerde. Van het avontuur werd later een film en een langspeelplaat gemaakt.

Wij zijn geen monsters

In de lente van 2021 komt schrijver A. Boute tot de vaststelling dat er een verbond bestaat tussen de walvis en koeien. Dit verbond zou zijn oorsprong vinden in de prehistorie op de raaklijn tussen de zee en het land. Sindsdien houden ze contact op telepathische wijze. A. Boute vindt aanwijzingen hiervan in het geloei en de liefelijk starende ogen van beide zoogdieren, zonder hun melk uit het oog te verliezen. De voorouders hebben sindsdien geen fysiek contact meer gehad. Twijfels en valse waarheden vertroebelen hun innige band. Koeien en walvissen begonnen elkaar als onbekend te ervaren. Monsterachtige verhalen staken de kop op.

Op 3 & 4 juli zoekt een Walvis opnieuw contact met zijn voorouders. Deze manifestatie biedt de gelegenheid om elkaar te laten zien dat ze geen monsters zijn.

Antoine an Dear pigs verzamelde verhalen in Café Viking, een rusthuis voor schippers en internaat voor schipperskinderen, de zeescouts,… Uit de gespreken ontstond een vreemd verhaal over walvissen, mensen, de zee en koeien.

Mega zine club

Met het word mega moet je spaarzaam zijn. Maar als een zelf getekende zine in de buik van een levensgrote walvis naar de andere kant van het land reist is dat toch wel mega. Tekenaars van Brussel, Antwerpen en Gent zette zich aan het werk. Waar de walvis passeerde werden de zinnes opgehaald. Bij aankomst kregen deelnemers een exemplaar.

Ga naar de projectwebsite

Walvis is een co-creatie van , Dear pigs, Werkplaats Walter, Futurefarmers,de Koer en een uitdijende groep walvisvaarders.

In samenwerking met Teun Verbruggen, Jan Laute, Lode Vranken, Amy Franceschini, Antoine Boute en zijn koe, Roger Laute, Tim Bruggeman, Fiorella et Elena, Eva De Baerdemaeker, Lotte Stoops, Kris Verdonck, Pinokkio, Muntpunt, Rik Sturtewagen, Les VoiZines, Toon Tellegen, Robin De Smaele, the musicians, de schipper, Jeroen Platteau, Robin De Smaele, Lien Van Steendam, Roel Snellebrand, Johannes Bellinck, Kim Vreys, Michael Thomas, RotorDC, Wiebe Moerens, Jeroen Van der Fraenen

met steun van Vlaanderen en Polsslag Brussel.