français

Bend! it - De plooi

Torhout
2009


Bend! it is een sociaal artistiek project gedacht en gebouwd met en voor de jeugd van Torhout. De jeugd, jongeren in een overgang van kind naar volwassene, in een spanning tussen veilig thuis blijven of verdwalen in de stad. Die jongens die eruit willen, te groot voor speeltuinen maar nog niet toegelaten in bars, winkels,.... Zij die rondhangen op gazons, trottoirs en leegstaande gebouwen - op plaatsen waar volwassenen op doorreis zijn, of niet willen zijn, daar kun je ze vinden.
Klein Verhaal ging met hun karavaan naar marktplaatsen, scholen, feesten, het station en parken. Ze organiseerden bijeenkomsten en een gratis podium, en organiseerden workshops over beatbox, graffiti, geluids- en videobewerking en het maken van vintage mode.
Tijdens deze evenementen en workshops werd het concept van 'de plooi' (verwijzend naar Gilles Deleuze), een installatie door en voor de jeugd van Tothout, toegelicht. Dit resulteerde in het ontwerp van een gigantische möbiusstructuur waar jongeren kunnen hangen, muziek luisteren, staan, zitten, skaten, schuilen, chatten, tags en graffiti plaatsen ... - een object dat zowel een binnenkant is om te schuilen als een buitenkant om te ontsnappen.
Abstracte tekeningen en ruwe plannen werden gemaakt en later gebouwd, samen met de jongeren.

in opdracht van met Klein Verhaal vzw
in samenwerking met cc De Brouckere