français

Bib SOPHIA

Brussel
2020


De bibliotheek is veel meer dan louter de tijdelijke opslag van boeken en andere media. Het is bij uitstek een sociale ruimte waar we elkaar tegen komen, waar verwondering geprikkeld en uitgedaagd wordt.

Dear pigs, stelde voor de rekken opzij te schuiven om zo open plekken, kleien pleinen, publieke ruimtes te creëren in de bib. Maar wij zullen pas van publieke ruimte spreken als deze door haar gebruikers geclaimd wordt. Daarom werd een inrichting voorgestel waar ‘gebruikers’ van de bib mee aan de slag kunnen om het naar hun hand te zetten … een kranten leeshoek te maken, plekken voor leesgroepen met 15 dezelfde boeken, verstopplaatsen voor hangjongeren, vertelnesten voor kleuters, werkplekken voor tieners … Tafels, boomstammen, planten en tapijten kunnen naar believen verplaatst worden om tegemoet te komen aan de noden van het moment.

HARD-SCAPE - SOFT-SCAPE - GREEN-SCAPE - PLAY-SCAPE

Bomen worden verzaagd en als een meccano, aanpasbaar in de open plekken geplaatst. Bezoekers kunnen hun eigen salon of speakers corner maken. Een tangram puzzel van tafels staat verspreid in de bib en bij elkaar geplaatst worden tot leestafels en werkplekken. Een tweede puzzel van laag rondrijden tafeltjes vol planten kunnen bijgeschoven worden om kleine bosjes te vormen in het salon en leeshoek waarachter men zich kan verschuilen. Een derde puzzel van matten laat toe een zacht zitvlak te maken op de meubels of tenten te bouwen in de kleuterhoek.
in opdracht van BiB Sophia, Shaarbeek